Speciella broar designade för djur kan göra motorvÀgar sÀkrare (video)

Speciella broar designade för djur kan göra motorvÀgar sÀkrare (video)

MÀnniskor Àr naturligtvis inte de enda invÄnarna pÄ denna planet. Med deras byggnaderemellertid Àr det troligen de som Àndrar utseendet pÄ ett mer konsekvent sÀtt, vilket ofta pÄverkar livsstilen och sÀkerheten hos mÄnga andra levande arter. Ett exempel pÄ detta Àr gator: nÀr de passerar genom platser som kÀnnetecknas av nÀrvaron av en blomstrande fauna, blir de en fara för mÄnga djur, som genom att försöka korsa dem Àventyrar deras liv och för förarna av de fordon som de passerar pÄ plats.

I USA Àr en av de platser som mest konkret löper denna risk Montana: inom sina territorier bor ekorrar, grÀvlingar, tvÀttbjörnar och hjortar i stort antal, och för detta tvingades staten att tÀnka om hur man tÀnker byggandet av nya motorvÀgar och letar efter lösningar som kan garantera djuröverlevnad utan att offra enkel rörelse.

LÄS OCH: En flod av stjĂ€rnor för denna soldrivna cykelvĂ€g (video)

Ingenjörerna tÀnkte dÀrför pÄ mÄnga alternativ och experimenterade broar Àr gÄngar, som kan anvÀndas av djur för att flytta frÄn ena sidan av vÀgen till den andra utan att riskera att kollidera med förbipasserande bilar. Projektet verkar ha haft önskad effekt och minskat dödsfallet hos djur. Under Ären har staten dÀrför kommit att ha 41 broar och underjordiska gÄngar, som nu studeras av andra amerikanska vÀgavdelningar, som Àr angelÀgna om att göra vÀgarna till deras territorier sÀkrare för bÄde djur och bilister. .

I video- nedan kan du hitta nĂ„gra exempel pĂ„ byggda strukturer och beundra hur de verkar smĂ€lta in pĂ„ ett helt naturligt sĂ€tt med den omgivande passagen och dĂ€rmed ocksĂ„ nĂ„ mĂ„let att fĂ„ vĂ€gen byggd av mĂ€nniskor att se mindre och mindre “frĂ€mmande” ut för ‘naturlig miljö.

VIA: TheVerge