PÄ tioÄrsdagen rullar Chrome ut materialdesign över plattformar

PÄ tioÄrsdagen rullar Chrome ut materialdesign över plattformar

IgÄr, Googles Chrome-webblÀsare berömd dess tionde födelsedag genom att ge ett nytt nytt utseende och nÄgra nya funktioner till dess mobil och skrivbordsapp, nu stött till version 69.

Chrome: en anmÀrkningsvÀrd uppgÄng till toppen

Chrome var meddelat den 2 september 2008 som “ett nytt tag i webblĂ€saren.”

Dess första kommersiella utgÄva kom tvÄ dagar senare den 4 september och mÀnniskor började bli kÀr i sin minimalism, snabbhet och robusta stöd för webbteknik direkt.

Det var vid den tiden som jag redigerade teknikpublikationen TGDaily, Microsofts Internet Explorer var kungen pÄ kullen och Mozillas Firefox var en livskraftig utmanare.

Vi skrev mycket om Chrome efter de snabba funktionslanseringarna och lÄngsamma men stabila marknadsandelar. Chrome lanserades som en zippy, lÀtt app för hur mÄnga gÄnger fÄr man skapa en webblÀsare frÄn grunden utan nÄgot bagage frÄn det förflutna?

Jag brukade beskriva Chrome som mer Àn en webblÀsare eftersom det alltid kÀndes som om det kördes pÄ nÄgon form av ett anpassat OS-lager. Och det gjorde det: numera kan Chrome driva internetanslutna bÀrbara datorer, kallade Chromebooks, för hade framsynen att lÀgga den tekniska grunden för vad Chrome en dag skulle bli.

I sjÀlva verket Àr Chrome nu huvudkomponenten i Chrome OS, dÀr den fungerar som en plattform för att köra webbappar. Naturligtvis har vi ocksÄ Chrome som en nedladdningsbar skrivbordsblÀddrare för Mac-, Windows- och Linux-system, plus dess mobilversion för iPhone, iPad och Android.

Idag har Chrome mer Àn en miljard anvÀndare vÀrlden över.

Ett nytt nytt utseende för Chrome

Chrome ger en ny materialdesign för sin tioÄrsdag uppdatering. Google har testat en översyn av materialdesign för Chrome-stationÀra och mobila enheter i flera mÄnader: vi genomförde en handledning i juni med steg för att möjliggöra den nya designen i förvÀg.

BÄde stationÀra och mobila utgÄvor av Chrome har nu ett mycket rundare utseende med runda flikar som först dök upp i webblÀsarens utvecklare i april 2018. Bortsett frÄn detta kommer du att se omarbetade ikoner och en ny fÀrgpalett.

“Dessa uppdateringar har ett enklare utseende och kommer (förhoppningsvis) att öka din produktivitet”, hĂ€vdar Google. ”Ta till exempel flikar. Vi Ă€ndrade formen pĂ„ vĂ„ra flikar sĂ„ att webbplatsikonerna Ă€r lĂ€ttare att se, vilket gör det lĂ€ttare att navigera över mĂ„nga flikar. ”

Omnibar, Googles namn för Chromes mÄngsidiga verktygsfÀlt som lÄter dig söka, skriva webbadresser och mer, Àr nu mer anvÀndbart genom att visa svar direkt i adressfÀltet utan att behöva öppna en ny flik. Med hjÀlp av Googles kunskapsgraf visar Chrome nu resultat för frÄgor om offentliga personer, sportevenemang, vÀder och översÀttning direkt i URL-fÀltet.

HANDLEDNING: Flytta flera Chrome-flikar till ett nytt fönster

PÄ iOS har en materialdesign möjliggjort ett lite vitare fönster, lite rundare utseende och ett nytt flikomrÄde, men de visuella förÀndringarna Àr inte lika uttalade som pÄ skrivbordet.

IOS-appen har flyttat navigeringskontrollerna frÄn toppen till ett helt nytt flikomrÄde lÀngst ner. Som ett resultat Àr det nu lÀttare att nÄ gemensamma navigeringskontroller, som knappar framÄt och bakÄt eller en ny sökknapp, i enhandslÀge.

FlikomrÄdet lÀngst ner har följande knappar: FramÄt, BakÄt, Sök, Flikar och mer. Det Àr coolt att Chromes sökning nu Àr tillgÀnglig i enhandslÀge pÄ enheter i Plus-storlek via en dedikerad ikon i flikomrÄdet (före Àndringen hade Chrome inte en dedikerad sökningsknapp alls).

PÄ sidan Ny flik kan du nu stÀlla in din egen bild i bakgrunden eller trycka pÄ en ny LÀgg till genvÀgslÀnk för att skapa och hantera genvÀgar till dina favoritwebbplatser. Alla andra funktioner i Chrome Àr nu dolda bakom en treprickad meny lÀngst ner till höger, vilket framgÄr av skÀrmdumparna inbÀddade nedan.

Den hÀr praktiska menyn ger dig nu tillgÄng till instÀllningar, senaste flikar, bokmÀrken, historik och mer, förutom funktioner som att begÀra en skrivbordswebbplats, fÄ webbplatsinformation, komma Ät din lÀslista, lÀgga till en webbsida i din lÀs-senare-lista och mer.

En förbÀttrad lösenordshanterare

För att hjÀlpa dig göra saker snabbare har Chrome rullat ut en förbÀttrad lösenordshanterare som kan fylla i dina sparade lösenord, adresser och kreditkortsnummer mer exakt. All denna information sparas sÀkert krypterad till ditt Google-konto, men nu kan du ocksÄ lÀgga upp den direkt frÄn Chrome Omnibar ocksÄ, vilket Àr fantastiskt!

Liksom macOS Mojave kan Chrome nu skapa sÀkra webbplatslösenord. NÀr du klickar pÄ ett lösenordsfÀlt pÄ en webbplats erbjuder Chrome att skapa och spara ett svÄrt att gissa lösenord sÄ att det kommer att finnas dÀr nÀsta gÄng du loggar in dÀr pÄ skrivbordet eller mobilen.

Chrome-serier

Och sist men definitivt inte minst sÀger Google att det nu lanserar en uppsÀttning nya experiment för att förbÀttra Chromes starttid, latens, minnesanvÀndning och anvÀndbarhet.

Google erkÀnner teamet integrerar redan funktioner för förstÀrkt verklighet i Chrome och gör surfupplevelsen rikare genom att fördubbla pÄ artificiell intelligens (AI).

Med ett smartare Chrome kommer du att kunna göra mer Àn bara titta pÄ en webbsida. FörestÀll dig att söka i Chrome efter en sÄngare som du just har hört, och lÄta Chrome visa dig inte bara deras bio, utan ocksÄ deras kommande konsert nÀra dig och var du kan köpa biljetter.

Med AI kommer Chrome ocksÄ att bÀttre förstÄ vad du försöker göra, och hjÀlpa dig att göra det snabbare. Semesterplanering krÀver vanligtvis jonglering med flera flikar och öppna dokument. Men nÀr Chrome utvecklas för att bÀttre förstÄ vilka uppgifter du försöker göra, kan det hjÀlpa till att hantera all denna komplexitet för dig nÀr du vÀxlar fram och tillbaka mellan hotellundersökningar och bokningsflyg.

Är du ett fan av Chrome eller föredrar du det mer optimerade, betydligt kraftigare Safari för Mac? LĂ„t oss veta i kommentarfĂ€ltet!

TillgÀnglighet

Chromes materialdesignutseende rullas ut i steg sÄ att inte alla anvÀndare fÄr det samtidigt. Om du inte ser den visuella uppdateringen efter att du har uppdaterat din kopia av Chrome till version 69.0 eller senare, kom tillbaka om nÄgra dagar.

Google Chrome för iPhone, iPad och iPod touch Àr en gratis nedladdning frÄn App Store.

För att uppdatera din installerade kopia av Chrome för iOS till den senaste tillgÀngliga versionen, öppna App Store och tryck pÄ fliken Uppdateringar lÀngst ner och dra sedan ned för att uppdatera din lista med vÀntande uppdateringar.

Desktopversionen av Chrome finns pÄ google.com/chrome

För att uppdatera Chrome för Mac, vÀlj Om Google Chrome frÄn Krom meny.