Kommer Apples nya AI-chef att fixa Siri?

John Giannandrea

Apple pocherade nyligen Googles tidigare chef för sökning, artificiell intelligens (AI) och maskininlÀrning (ML), den 53-Ärige skotska ingenjören John Giannandrea, och nu vet vi exakt vad han har fÄtt i uppdrag att göra pÄ Cupertino-företaget.

IPhone-tillverkaren uppdaterade sin Webbplats för ledarskap igÄr med en nytt inlÀgg avslöjar att Giannandrea Àr dess chef för ML och AI-strategi och rapporterar till VD Tim Cook. Genom att kombinera ML- och Siri-team under Giannandrea hoppas Apple kunna ÄtgÀrda Siris brister.

Specifikt kommer han att övervaka Apples strategi för AI och ML över hela företaget och utvecklingen av Core ML-ramverket för macOS och iOS, samt Siri-teknik.

StjÀrningenjören tillbringade Ätta Är pÄ Googles ledande lag ML, forsknings- och sökgrupper. Tidigare i sin karriÀr grundade han teknikföretagen Tellme Networks och Metaweb Technologies och tillbringade en tid som Senior Engineer pÄ General Magic.

I en intervju 2017 medan han fortfarande var med Google satte Giannandrea sig ner med Frederic Lardinois för att diskutera AI: s betydelse, begrÀnsningar och accelerationen av ML.

GrÀnsen förklarar, hur allt detta hÀnför sig till Siri:

PÄ mÄnga sÀtt Àr Siri bara en telefonsvarare. NÀr vi anvÀnder den försöker vi antingen hÀmta information (som att ta reda pÄ hur vÀdret kommer att bli i morgon) eller genomföra ett kommando (som att spela en lÄt). I bÄda fallen krÀver det att datorn förstÄr vad du vill ha och hur du fÄr det du behöver.

Google köpte Metaweb 2010 och integrerade sin teknik i Knowledge Graph som driver popup-rutor nĂ€r du stĂ€ller en specifik frĂ„ga som “hur gammal Ă€r Tim Cook?” Bara 2015 svarade dessa rutor för ungefĂ€r en tredjedel av alla Googles sökfrĂ„gor.

Han arbetade pÄ ett RankBrain-system som hjÀlper Google att svara pÄ sökfrÄgor som det aldrig har sett tidigare, och var med och utvecklade en Smart Reply-funktion som föreslÄr automatiserade svar pÄ e-post och texter.

Han tog examen frÄn University of Strathclyde i Glasgow, Skottland, dÀr han tog en kandidatexamen med utmÀrkelsen i datalogi. Han tilldelades ocksÄ en doktorsexamen Honoris Causa och sitter i förvaltningsrÄdet vid SETI Institute och Castilleja School.