Hundratals Instagram-anvÀndarkonton har enligt uppgift hackats de senaste dagarna

Hundratals Instagram-anvÀndarkonton har enligt uppgift hackats de senaste dagarna

Om du har problem med att komma Ät ditt Instagram-konto Àr du inte ensam. Under de senaste dagarna har hundratals anvÀndare enligt uppgift sett att deras konton har hackats. Brotten kan ha börjat i Ryssland, enligt Mashable.

Över ett dussin Instagram-anvĂ€ndare har berĂ€ttat för Mashable en liknande historia de senaste dagarna. Varje första mĂ€rkte att de inte lĂ€ngre var inloggade pĂ„ sitt konto. NĂ€r de försökte logga in igen fick de ett meddelande om att anvĂ€ndarnamnet inte fanns. DĂ€rifrĂ„n mĂ€rkte varje anvĂ€ndare att deras Instagram-handtag och foto Ă€ndrades, liksom e-postadressen och telefonnumret som var kopplat till kontot. Var och en innehöll nu ett .ru-e-postmeddelande.

Mashable hĂ€vdar att det finns “hundratals” Instagram-konton som nu har hackats sedan början av augusti. Det konstaterar vidare att de senaste sju dagarna har det funnits 5 000 tweets frĂ„n 899 anvĂ€ndare som nĂ€mner Instagram-hack.

I ett uttalande skulle Instagram inte kommentera nÄgra specifika hot förutom att sÀga:

Vi arbetar hÄrt för att förse Instagram-communityn med en sÀker och sÀker upplevelse. NÀr vi blir medvetna om ett konto som har Àventyrats stÀnger vi av tillgÄngen till kontot och de personer som har drabbats genomgÄr en saneringsprocess sÄ att de kan ÄterstÀlla sitt lösenord och vidta andra nödvÀndiga steg för att sÀkra sina konton.

Vad kan du göra?

Om ditt Instagram-konto har hackats Ă€r det bĂ€sta sĂ€ttet att gĂ„ igenom den saneringsprocessen. Om ditt konto inte har brutits bör du övervĂ€ga att anvĂ€nda Instagrams tvĂ„faktorautentisering. Även det gör inte ditt konto 100 procent sĂ€kert, som minst en anvĂ€ndare fick reda pĂ„.

Mashable förklarar att Chris Woznicki anvÀnde tvÄfaktorautentisering. TyvÀrr, nÀr Instagram skickade honom sÀkerhetsmeddelanden om hans e-postÀndring, var 2FA inaktiverat. Vid den tiden var det för sent och han tappade Ätkomst till kontot.

Vi fortsÀtter att följa den hÀr historien och se vad som utvecklas.

Troligtvis kommer Instagrams moderbolag, Facebook, sÄ smÄningom att ta itu med denna frÄga och erbjuda en lösning.

Har ditt Instagram-konto hackats? LĂ„t oss veta nedan.