Google Assistant kan nu tala tvÄ sprÄk samtidigt

Google Home

PÄ IFA-teknikutstÀllningen i Berlin pÄ torsdagen meddelade Google att Google Assistant, en konkurrent till Apples Siri, nu kan tala upp till tvÄ sprÄk samtidigt, vilket betyder att det nu Àr tvÄsprÄkigt.

Vad det betyder pÄ sin mest grundlÀggande nivÄ Àr att nÀr du stÀller en frÄga till Google Assistant kommer det att avgöra vilket sprÄk du talar och svara in natura. För nÀrvarande kommer Google Assistant att kunna förstÄ och svara pÄ tvÄ sprÄk, inklusive engelska, tyska, franska, spanska, italienska och japanska. Stöd för andra sprÄk förvÀntas de nÀrmaste mÄnaderna.

Tidigare var det enda sÀttet att anvÀnda ett annat sprÄk med Google Assistant att Àndra instÀllningarna varje gÄng. Med de sprÄk som stöds finns det nu en handsfree-upplevelse.

I en blogginlÀgg, Google förklarar den unika processen som Àr involverad i att göra assistenten helt tvÄsprÄkig. Den sÄ kallade sprÄkidentifieringsmodellen, eller LangID, slÄs pÄ sÄ snart Google Assistant hör en röst. NÀr högtalarens sprÄk har identifierats avbryter assistenten felaktiga transkriptioner och dirigerar all sin processorkraft för att fokusera pÄ de rÀtta.

NÀr anvÀndaren slutar prata har modellen inte bara bestÀmt vilket sprÄk som talades utan ocksÄ vad som sa. Naturligtvis krÀver denna process en sofistikerad arkitektur som kommer med en ökad bearbetningskostnad och möjligheten att införa onödig latens.

OrdförrÄd Àr inte den enda faktorn hÀr. Assistenten identifierar ocksÄ frekvensen och vilken typ av enhet som anvÀnds.

Google sĂ€ger att den nya tvĂ„sprĂ„kiga funktionen online inte var “en enkel prestation.” I sjĂ€lva verket “detta var en flerĂ„rig insats som innebar att lösa mĂ„nga utmanande problem.”

Om du vill komma in i knÀna i resten av systemet i detta system, bör du lÀsa Googles blogginlÀgg.

Även om tvĂ„sprĂ„kig support endast Ă€r tillgĂ€nglig för de sex ovan nĂ€mnda sprĂ„ken kan Google Assistant stĂ€llas in för att lyssna pĂ„ upp till 14 olika sprĂ„k med fler pĂ„ vĂ€g. Dessa sprĂ„k inkluderar hindi, marathi, indonesiska, engelska, franska, tyska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, spanska, nederlĂ€ndska, ryska och svenska. SĂ„ mĂ„nga som 30 sprĂ„k bör stödjas av röstassistenten före slutet av 2018.

Google Assistant finns pÄ olika enheter och plattformar, inklusive iOS.