53 000 kg kapacitet och automatisk landning: SpaceXs nya rymdraket ser ut som nÄgot ur science fiction (video)

Giant Falcon Heavy raket startar vÄren 2016 (video)

falk tung

SpaceX, rymdorganisationen som leds av Elon Musk, fortsÀtter att driva pÄ viktig teknisk utveckling inom detta omrÄde: de första försöken att landa raketerna Falcon 9 pÄ maritima prÄmar, som syftar till att Ätervinna raketbitarna för att möjliggöra sÀnkning av priserna för rymduppskjutningar, har det faktiskt stött studier för byggandet av en av de största rymdraketerna som nÄgonsin skapats: Falcon Heavy.

LÄS OCH: Landningen av Falcon 9-raketen pĂ„ en prĂ„m slutade med “optimistiskt misslyckande”

Denna raket, vars första start Àr planerad till 2015 kommer den faktiskt att kunna ta med sig en ladda av över 53 000 kilo, motsvarande a Boeing 737 fullastad: det kommer dÀrför den mest kraftfulla raketen runt, övertrÀffad i historien endast av Saturn V, modell som anvÀndes för Apollo-uppdrag till mÄnen och avvecklades 1973. Dess utseende, fastÀn futuristisk, liknar den dock mycket nÄgot som redan har setts: huvudstrukturen Àr faktiskt vÀsentligen sammansatt av tre raketter frÄn Falcon 9, de som för nÀrvarande anvÀnds av byrÄn, sammanlÀnkade.

SpaceX stannade dock inte dÀr: fortsÀtter lÀngs vÀgen parallellt, i sjÀlva verket syftar företaget till att göra Falcon Heavy kapabel till landa pÄ jorden igen, vilket möjliggör en betydande besparingar pÄ grund av förstörelsen av de första stadierna av raketer. Efter att ha tagit kretsmodulerna till rÀtt höjd mÄste dÀrför raketens tre komponenter skilja sig frÄn varandra, moderera sin fÀrd och nÄ marken i tre angivna punkter.

För att illustrera allt detta har SpaceX slÀppt en fascinerande video, dÀr alla faser i denna komplexa mekanism visas, frÄn start av den imponerande Falcon Heavy till landning av de tre separata modulerna. Denna animering kan snart bli verklighet? Med ord frÄn Elon Musk, som kommenterade de senaste svÄrigheterna pÄ ett optimistiskt sÀtt (det senaste misslyckandet i testerna skulle uteslutande bero pÄtar slut pÄ brÀnsle innan landning) Àr detta perspektiv mycket nÀrmare Àn det kan tyckas.

GATA: GrÀnsen